Aludj egészségesen!

Életkori
sajátosságok

A különböző életszakaszokban, így csecsemő-, gyermekés felnőtt korban eltérő igények fogalmazódnak meg a fekhellyel kapcsolatban.

A megfelelő csecsemőmatrac kiválasztásakor a szabad levegővétel, a szabad mozgás és a könnyű tisztíthatóság biztosítása, illetve az allergének távoltartása a legfontosabb feladat.

A gyermekés ifjúsági matracok esetén a fejlődő gerinc megfelelően rugalmas alátámasztása elengedhetetlenül fontos, így ebben az életszakaszban az ideális fekhely egy rugalmas alátámasztást biztosító lécesbetétből és a vele együttműködő matracból áll.

Felnőtt korban a megfelelő fekhely kiválasztásakor a matracok használati periódusában (minőségtől függően akár 10-12 év) bekövetkező súlyváltozásra is érdemes felkészülni. Minthogy szinte törvényszerű a testsúlyunk változása/ingadozása, célszerű olyan típust választani, amely nagyobb súlytartományban is biztosítja az egészséges alvás alábbiakban áttekintett feltételeit.

Testsúly,
testfelépítés
és testtartás

A pihentető, egészséges alvás alapvető anatómiai feltétele, hogy a fekhely a komfortos testbefogadás, testkontúrkövetés mellett megfelelő gerincalátámasztást biztosítson.

Ideális esetben oldalt fekvő helyzetben gerincoszlopunk megtartja egyenes, hason vagy háton fekve pedig megtartja homorú és domború alakját. Azaz ideális gerincalátámasztás esetén testünk tartóoszlopa megőrzi természetes alakját, és minthogy a tartó funkciót éjszaka fekhelyünk látja el, a gerinc mellett futó izomzat elernyedten pihenhet.

Mindeközben a fekhellyel érintkező testfelületünknek egy puha, komfortos befogadó közegre van szüksége. A legfontosabb elvárás, hogy ne alakuljanak ki a testfelületen magasnyomású pontok, hiszen ezekben a régiókban a nyomás hatására akadályozottá válik a vérés nyirokáramlás, ami zsibbadást, gyakori forgolódást, azaz nyugtalan alvást eredményez.

Könnyű belátni, hogy mindezeket a kívánalmakat csak egy személyre szabott fekhely képes maradéktalanul teljesíteni, éppen ezért testsúlyunk (mekkora súlyt kell megtartania a fekhelynek?), testalkatunk és leggyakoribb alvási pózaink (hol vannak testünkön azok a zónák, ahol magasnyomású pontok alakulhatnak ki?) alapján válasszunk matracot!

Egészséges közeg
és alvásklíma

Az elmúlt évtizedben a minőségi hálószobai termékek gyártói sokat tettek az egészséges alvásközeg megteremtéséért. Számtalan olyan matracon belül és kívül felhasznált anyag van, amely természettől örökölten atkaűző és/vagy baktériumölő tulajdonsággal rendelkezik. Emellett számos olyan szerkezeti megoldás is elterjedt, amely a matractestben folyamatos légáramlást vagy átszellőzést eredményez, így a modern matracokban már nem alakul ki meleg, nedves, nyirkos közeg, ami az egyik leggyakoribb allergén, a házi poratka elszaporodásának kedvez.

A megfelelő klíma természetesen alvásunk minőségében is fontos szerepet játszik. A matrachuzatok között „intelligens” jelzővel illetett típusok például olyan alapanyagokat és technológiákat alkalmaznak, amelyek az emberi test környezetének hőés nedvességszabályozását is ellátják, sőt, gondoskodnak a megfelelő aromaterápiás kényeztetésről is.

Egészségügyi
állapot

Bizonyos helyzetekben testünk a megszokottól eltérő gondoskodást igényel. Időszakos gerincvagy izületi bántalmak esetén, hölgyeknél akár a várandósság hónapjaiban megváltoznak a fekhellyel kapcsolatos elvásárások. Ezekben az időszakokban segítségünkre lehetnek az ún. topperek vagy fedőmatracok, amelyekkel a fekfőfelület keménysége hatékonyan befolyásolható. (Azonban a közhiedelemmel és televíziós reklámokkal ellentétben egy pár centi vastag fedőmatrac alkalmazásával a rossz, kigödrösödött fekhely nem javítható!)

Abban az esetben, ha mozgásszervi-, izületi problémái állandósulnak, esetleg már túlestett a műtéti beavatkozáson, az ideális fekhely paramétereiről minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét! Ne kísérletezzen, ne az internetről szerezzen csak információkat: az igények esetenként eltérőek lehetnek! (Pl. gerincprobléma esetén van olyan páciens, akinek a kifejezetten stabil alátámasztás és kemény matrac, és van olyan, akinek a dinamikus alátámasztást biztosító lécesbetét és középkemény matrac ajánlott.)