Te ajutăm să alegi | Saltele și accesorii | BioNest.ro— Bionest.ro Skip to content
Te ajutăm să alegi | Saltele și accesorii | BioNest.ro

Te ajutăm să alegi

Vitalitatea şi armonia organismului ţi le poţi păstra prin alimentaţia sănătoasă şi mişcarea sistematică, dar tot atât de importante sunt regenerarea şi somnul corespunzător. Aranjarea camerei de dormit devine așadar un aspect pe care nu trebuie să îl scapi din vedere. E important să acorzi o atenție deosebită fiecărui detaliu în ceea ce privește definitivarea rutinei de somn. Un somn odihnitor te va ajuta să elimini factorii de stres și să te bucuri de o energie debordantă pe tot parcursul zilei.


Specificităţile fiecărei vârste.
Locul de dormit trebuie să fie personalizat în funcție de nevoile și cerințele fiecăruia. Trebuie să răspundă atât exigențelor ale unui bebeluș sau copil, cât și ale unui adult.
Există câteva criterii importante de alegere a saltelei în funcție de vârstă:

 • Pentru bebeluși – E important să permită micuțului să se miște în voie și să respire corespunzător. De asemenea, trebuie să fie realizată din materiale premium, ușor de curățat și care să elimine alergenii.
 • Pentru copii și tineri – Saleaua trebuie să fie formată din somieră, care asigură susținerea flexibilă a coloanei vertebrale.
 • Pentru adulți – Alegerea patului adecvat trebuie să aibă în vedere şi schimbarea greutăţii corporale în timpul duratei de folosinţă (10–12 ani în funcţie de calitatea saltelei). Deoarece modificarea/instabilitatea greutăţii corpului este aproape inevitabilă, este recomandat să alegi un tip de saltea care asigură condiţiile somnului sănătos.

Greutatea, constituţia şi ţinuta corpului.
Patul ideal ar trebui să susțină condiția anatomică esențială a somnului odihnitor și sănătos. De asemenea, e recomandat să ofere confort corpului, să ofere sprijin coloanei vertebrale și să-i urmărească conturul.
În cazul ideal, coloana îşi menţine linia dreaptă în poziţie culcată pe o parte, respectiv forma concavă sau convexă, dacă dormi pe burtă sau pe spate. Altfel spus, în cazul susţinerii eficiente a coloanei, stâlpul portant al corpului îşi păstrează forma naturală. Tocmai de aceea, musculatura adiacentă a coloanei se poate odihni corespunzător. În acelaşi timp, suprafaţa corpului care intră în contact cu patul are nevoie de un mediu moale, comod. Este important așadar ca salteaua să nu creeze puncte de înaltă presiune pe suprafața corpului pentru a permite cirucația normală a sângerlui și a limfei. În caz contrar, te vei confrunta cu stări constante de amorțeală. În plus, nu te vei putea bucura de un somn odihnitor.
Devine mai mult decât necesar să-ți alegei salteaua în funcție de:

 • Greutatea corporală,
 • Constituția corpului,
 • Cele mai frecvente poziții adoptate în timpul somnului (care sunt zonele corpului în care se pot forma puncte de înaltă presiune).

Mediul sănătos şi climatul de somn.
În ultimul deceniu, producătorii materiilor prime de calitate au depus mult efort pentru a crea contextul perfect pentru un somn sănătos.
Există numeroase alternative folosite în interiorul sau în exteriorul saltelei care dispun de calităţi naturale de combatere a acarienilor şi/sau bacteriilor. În plus s-au răspândit multe soluţii structurale care au ca rezultat circulaţia permanentă a aerului sau aerisirea completă a saltelei.
Saltelele moderne nu mai favorizează acumularea umidității și a căldurii, propice proliferării acarienilor de praf.
Bineînţeles, climatul corespunzător are un rol semnificativ pentru îmbunătățirea calității somnului. De exemplu, în cazul huselor de saltea care poartă calificativul „inteligent” se folosesc materiale de bază şi tehnologii care asigură reglarea temperaturii şi umidităţii. În plus, îţi pot
asigura şi o răsfăţare aromaterapeutică adecvată.


Starea de sănătate
Există situaţii în care corpul tău are nevoie de o îngrijire deosebită. Aşteptările faţă de locul de dormit se schimbă în cazul afecţiunilor periodice ale coloanei sau articulaţiilor, dar și în timpul sarcinii. În asemenea momente îţi pot fi de mare ajutor aşa-numitele toppere sau suprasaltele care pot influenţa în mod eficient duritatea suprafeţei de dormit. Un alt ajutor util poate fi somiera reglabilă, deoarece ridicarea părţii de la picioare poate reduce presiunea asupra porţiunii lombare
a coloanei. De asemenea, ridicarea părţii cervicale poate oferi mai mult confort orelor petrecute în pat.

Articolul următor Întreţinere şi curăţare
 • Te ajutăm să alegi | Saltele și accesorii | BioNest.ro
  octombrie 13, 2022

  Te ajutăm să alegi

  Aranjarea camerei de dormit devine așadar un aspect pe care nu trebuie să îl scapi din vedere. E important să acorzi o atenție deosebită fiecărui detaliu în ceea ce privește definitivarea rutinei de somn. Un somn odihnitor te va ajuta să elimini factorii de stres și să te bucuri de o energie debordantă pe tot parcursul zilei.
  Citește acum
 • Întreţinere şi curăţare | Saltele și accesorii | BioNest.ro
  septembrie 14, 2022

  Întreţinere şi curăţare

  Îţi oferim o recapitulare a celor mai importante sfaturi cu privire la întreţinerea şi curăţarea competentă a saltelelor, pernelor şi produselor din lână fabricate la noi.
  Citește acum