Pentru aşezarea saltelelor în pat se folosesc mai multe piese.
Cea mai veche soluţie era folosirea nişte scânduri simple şi plase de arcuri metalice. Ulterior scândurile au fost înlocuite cu placaj mai gros, pal brut, sau melaminat. La plasele cu arcuri metalice sa renunţat din cauza îmbătrânirii arcurilor. Aceste piese asigurau principalul obiectiv: susţinerea saltelei. La saltelele cu arcuri, este suficient această susţinere.
Odată cu apariţia saltelelor compacte a apărut încă o necesitate: aerisirea lor. Saltelele compacte au nevoie de o aerisire mai pronunţată, datorită faptului că prin așezarea corpului pe saltea aerul dintre celulele spumei iese, şi va întra în locul lui puţină umiditate, din transpiraţie. Această umiditate, datorită forţei de greutate se duce în jos prin saltea, şi dacă întâlnește o placă compactă, poate forma mucegai.
La saltelele cu arcuri, această aerisire era asigurată de volumul de aer dintre arcuri.
Scândurile așezate la distanţă una de alta asigură o aerisire doar parţială, cea mai bună soluţie sunt lamelele arcuite. Aceste lamele arcuite pot fii simple*** (prinse una de alta cu o bandă) sau aşezate în cadru, adică somiere.
Somierele pot fii de mai multe feluri:
- clasice - lamelele sunt fixate în cadru ele se pot arcui, dar mişcarea lor este limitată
- ergonomice - sunt așezate câte două în cauciucuri care permite o uşoară rotire în jurul axului, astfel ele se şi mulează după curbura corpului, asigurând astfel şi un rol ergonomic
- somiere cu reglabilitatea susţinerii la cap şi la picior, manual sau electric
- suport dublu lamelar - formate de două şiruri de lamele care intercalează nişte calupuri de spumă în seculeţe speciale. Prin acest sistem putem obţine o susţinere perfectă, pe întreaga lungime a corpului. Acest suport poate fi folosit la vindecarea unor sensibilităţi la coloana vertebrală, şi are marele avantaj că prin schimbarea spumei putem folosi ori de câte ori dorim, mai multe generaţii.