Întreţinere şi curăţare

Câteva idei utile

Îţi oferim o recapitulare a celor mai importante sfaturi cu privire la întreţinerea şi curăţarea competentă a saltelelor, pernelor şi produselor din lână fabricate la noi, din dorinţa de a asigura ca acestea să-ţi ofere, atât ţie cât şi celor dragi, acelaşi confort şi aceleaşi funcţionalităţi timp de ani de zile.

Saltele

Durata de viaţă a saltelei poate fi prelungită dacă o întorci din când în când. Toate materiile prime dispun de o capacitate de a-şi recăpăta forma, faţa eliberată de sarcină prin întoarcere va beneficia de o perioadă de repaus. Când întorci salteaua, ţine cont întotdeauna de tipul ei: salteaua cu o singură faţă oferă o suprafaţă de culcat optimă doar pe o faţă, în acest caz întoarcerea înseamnă doar o învârtire.

Dacă vrei cu adevărat să-ţi protejezi salteaua, foloseşte protecţia de saltea! Aceasta constituie un strat în plus între saltea şi cearşaf, care reţine eventualele impurităţi. Spălarea şi curăţarea ei este mult mai simplă, de aceea îţi recomandăm cu mare drag folosirea ei! În schimb nu îţi recomandăm să încerci materiale străine, cum ar fi nylon-ul sau folia, deoarece folosirea acestor materiale au un impact negativ asupra confortului şi climatului de somn oferit de saltea.

Dacă ai făcut deja această greşeală şi trebuie să speli husa saltelei, respectă întotdeauna recomandările de pe eticheta de curăţare. Majoritatea hsuelor noastre poate fi spălată întoarsă pe dos, cu maşina de spălat, la cel mult 60 ˚C, fiind permisă şi curăţarea chimică. Substanţa de albit cu conţinut de clor este inamicul husei de saltea, de aceea nu folosi niciodată asemenea înălbitori; nu usca husa de saltea în maşina de uscat; călcarea husei înainte de întrebuinţare este de asemenea interzisă.

Dacă situaţia este mai gravă şi  s-a contaminat corpul saltelei, acesta trebuie uscat corespunzător înainte de utilizare. Nu folosi uscătorul de păr, este mult mai bine dacă uscarea saltelei se face în condiţii de ventilaţie bună, în intervalul de temperatură normal.

O situaţie infinit mai uşoară este cea a saltelelor pentru bebeluşi fabricate din fibre de cocos presate, dat fiind că stratul de fibră de cocos latexat poate fi spălat cu duşul, cu apă de temperatura corpului. Însă şi aici este importantă uscarea corespunzătoare: înainte de folosire convinge-te întotdeauna că salteaua este uscată complet!

Perne

Spălarea feţei de pernă se face cu respectarea recoamndărilor de pe etcheta de curăţare: de cele mai multe ori trebuie procedat ca în cazul huselor de saltea: poate fi spălată întoarsă pe dos, în apă de maxim 60 ˚C, cu maşina de spălat; a se evita folosirea maşinii de uscat, a fierului de călcat şi a înălbitorilor cu conţinut de clor. În cazul în care contaminarea provine dintr-o sursă lichidă, înainte de folosire trebuie asigurată uscarea completă a pernei sau a materialului de umplere.

Produse din lână

Lâna este un material special, curăţarea ei necesită şi ea un procedeu special! Pentru a păstra conţinutul natural de lanolină şi structura originală a materiei lânii se recomandă întotdeauna folosirea substanţelor fabricate anume pentru curăţarea produselor din lână.

Produsele din lână pot fi îngrijite, pe lângă spălare, şi prin aerisirea de curăţare completă care trebuie executată periodic. Lumina tare şi directă a soarelui sau căldura verii sunt mai puţin potrivite, aerisirea este mult mai avantajoasă dacă se efectuează iarna, în condiţii de burniţă sau pe vreme ceţoasă, umedă.