Te ajutăm să alegi

Vitalitatea şi
sănătatea

ţi le poţi păstra prin alimentaţia sănătoasă şi mişcarea sistematică, dar tot atât de importantă este şi regenerarea şi somnul corespunzător, cu adevărat odihnitor. Precum modul de viaţă şi regimul alimentar, aranjarea camerei de dormit necesită şi ea o anumită conştientizare, prin urmare, înainte de a cumpăra salteaua, merită să reflectezi asupra sistemului de reguli ale odihnei sănătoase.

Specificităţile fiecărei vârste

Locul de dormit trebuie să răspundă unor exigenţe diferite în cazul unui bebeluş, unui copil sau al unui adult.

La alegerea saltelei corespunzătoare unui bebeluş, sarcinile cele mai importante sunt asigurarea respiraţiei şi mişcării libere, curăţabilitatea uşoară şi eliminarea alergenelor.

În cazul saltelelor pentru copii şi tineri, este esenţială susţinerea flexibilă a coloanei în dezvoltare, astfel, la această vârstă, patul ideal se compune din somiera ce asigură susţinerea flexibilă şi salteaua care contribuie la această funcţie.

La vârsta adultă, alegerea patului adecvat trebuie să aibă în vedere şi schimbarea greutăţii corporale în timpul duratei de folosinţă (10–12 ani în funcţie de calitatea saltelei). Deoarece modificarea/instabilitatea greutăţii corpului este aproape inevitabilă, este util să alegem un tip de saltea care asigură condiţiile somnului sănătos – prezentate în cele ce urmează – într-un interval de greutate mai extins.

Greutatea, constituţia şi ţinuta corpului

Condiţia anatomică esenţială a somnului odihnitor şi sănătos este ca patul în care dormi să ofere un confort primitor corpului tău, să-i urmărească conturul şi să ofere un sprijin adecvat coloanei vertrebrale.

În cazul ideal, coloana îşi menţine linia dreaptă în poziţie culcată pe o parte, respectiv forma concavă sau convexă, dacă eşti culcat pe burtă sau pe spate. Altfel spus, în cazul susţinerii ideale a coloanei, stâlpul portant al corpului tău îşi păstrează forma naturală şi, dat fiind că sprijinirea ei este asigurată pe timpul nopţii de locul de dormit, musculatura adiacentă coloanei se poate odihni relaxat.

În acelaşi timp, suprafaţa corpului care intră în contact cu patul are nevoie de un mediu moale, comod, care cuprinde corpul. Criteriul cel mai important este să nu se creeze puncte de înaltă presiune pe suprafaţa corpului, pentru că în aceste zone presiunea împiedică circulaţia normală a sângelui şi a limfei , ceea ce provoacă amorţeală, mişcări frecvente în somn, adică un somn neliniştit.

Este uşor de constatat că toate aceste exigenţe pot fi satisfăcute doar de un loc de dormit personalizat, de aceea trebuie să-ţi alegi salteaua în funcţie de greutate corporală (greutate pe care trebuie să o susţină salteaua), constituţia corpului şi cele mai frecvente poziţii ale corpului în timpul somnului (care sunt zonele corpului în care se pot forma puncte de înaltă presiune).

Mediul sănătos şi climatul de somn

În ultimul deceniu, producătorii materiilor prime de calitate au depus mult efort pentru a crea un mediu sănătos pentru somn. Există nenumărate materii folosite în interiorul sau în exteriorul saltelei care dispun de calităţi naturale de combatere a acarienilor şi/sau bacteriilor. În plus s-au răspândit multe soluţii structurale care au ca rezultat circulaţia permanentă a aerului sau aerisirea completă în corpul saltelei, astfel saltelele moderne nu mai constituie un mediu cald şi umed, propice proliferării acarianului de praf, unul din alergenele cele mai răspândite.

Bineînţeles, climatul corespunzător contribuie şi la calitatea somnului tău. De exemplu, în cazul tipurilor de husă de saltea care poartă calificativul „inteligent” se folosesc materiale de bază şi tehnologii care asigură şi reglarea temperaturii şi umidităţii ambiante ale corpului aflat în repaus, mai mult, ele îţi pot asigura şi o răsfăţare aromaterapeutică adecvată.

Starea de sănătate

Există situaţii în care corpul tău are nevoie de o îngrijire deosebită. Aşteptările faţă de locul de dormit se schimbă în cazul afecţiunilor periodice ale coloanei sau articulaţiilor, până şi în perioada sarcinii, la femei. În aceste perioade îţi pot fi de mare ajutor aşa-numitele toppere sau suprasaltele care pot influenţa în mod eficient duritatea suprafeţei de culcare. Un alt ajutor util poate fi somiera reglabilă, deoarece ridicarea părţii de la picioare poate reduce greutatea asupra porţiunii lombare a coloanei, iar ridicarea părţii de la cap poate oferi mai mult confort orelor petrecute în pat.